Pakker til konkurrencen ...

Hvad betyder up-carb?

I har sikkert hørt det omtalt rigtig mange gange – ordet Carb up! men hvad betyder det? – og hvad betyder det i forbindelse med en fitness konkurrence?

keep-calm-and-carb-up-6

Når man træner meget – især hvis man træer op mod en konkurrence, kan det af flere årsager være smart at have dage hvor man får ekstra kulhydrater. Kulhydrater er energi kilde – og kulhydrater kan i visse tilfælde være med til at holde forbrændingen oppe. På samme tid vil man gerne begrænse kulhydrat indtaget da det også er meget kalorieholdigt. Hvis man kører skifte vis højt indtag af kulhydrater og lavt indtag bliver kroppen skiftevis stimuleret og tømt.  – nå men det er i den daglige træning og egentlig ikke det jeg ville skrive om – for det er meget individuelt hvad der virker i det daglige, og her skal man have lagt en nøje kostplan, der matcher ens træning.

Det jeg egentlig vil skrive om er Carb up i forbindelse med en scene optræden. I har sikkert set mange snakke om at de spiser masser af ris, kartofler, havregryn, riskiks, nutella, honning, syltetøj, chokolade osv. dagen inden og på scene dagen – bla. også mig selv i forrige indlæg.

upvarb

Men hvorfor?

En lille uges tid inden scenen begynder man at indtage mere væske end man vanligt gør – man forbereder kroppen på at blive væske udtømt. Der er mange måder (og meninger) til at gøre dette – men generelt drikker man store mængder vand over 3-5 dage. Herefter stopper man væskeindtaget i 1-3 dage før scenen. Simpelthen for at der ikke er væske i underhuden og muskler, streger og markeringer kommer tydeligt frem på scenen.

IMG_3738

I ugerne op til en konkurrence er langt de fleste atleter nede på et minimums indtag af kulhydrater (nogle er helt afskåret for kulhydrat) – og når man samtidlig med at være drænet for væske, indtager kulhydrat vil muskulaturen få et flot og fyldigt look (modsat når man ingen kulhydrater får, og nemt kan se “blød” og “flad” ud).

Man pumper kulhydrat/carbs i kroppen, der hjælper med at “suge” væsken ud af muskulaturen og ind i cellerne for at gøre den fremtræden og markeret (hård).  Hvis man indtog en masse væske sammen med sine carbs ville man opnå det modsatte – altså et oppustet look /blødt look.  Men hvorfor så sukker og chokolade ? – fordi det også er carbs og fordi det giver en umiddelbar energi. (som man godt kan have tendens til at mangle efter en væske dræning)

IMG_3801 IMG_3807 IMG_3814

Backstage er der en duft af selvbruner og riskiks – og hvis man samlede alle de spande med nutella der står rundt omkring, svare det nok til hvad en hel by spiser på et år. Jeg elsker duften – jeg elsker stemningen – og jeg elsker at se hvordan man til aller sidst kan ændre på kroppen så den står aller flottest på scenen.  Den meget mørkebrune farve får man på af flere grunde – men mest af alt for at kunne se alle markeringer og streger og for at få et ensartet look. I scenelyset ser den ikke så mørk ud som den egentlig er – for den er MEGET mørk.

nutella

Håber det gav lidt mening? – jeg glæder mig i hvert fald til carb up – og ikke mindst NUTELLA!!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Pakker til konkurrencen ...